BEZOEK ANTWERPEN

Activiteiten in ’t Stad

Antwerpen bruist

 

Antwerpen is steeds in beweging. Antwerpen heeft voor ieder wat wils. Toch denk je bij een stadsbezoek vaak direct aan de toeristische bezienswaardigheden, in Antwerpen zijn dat bijvoorbeeld de Grote Markt met het Stadhuis en het Steen. Maar Antwerpen heeft zoveel meer te bieden.

Klik op de foto’s voor meer informatie!

 

Grote Markt

Stadhuis

het Steen

Het Sint-Jansvliet ligt een straat verwijderd van The Big Sleep. Een gezellig basketbalplein omringd door restaurants en cafés. Wandel vanaf daar door de Voetgangerstunnel naar Linkeroever en bekijk Antwerpen eens van de andere kant want vanaf Linkeroever heb je een mooi uitzicht op de ‘skyline’ van de stad. In de Kloosterstraat vind je tussen de antiekwinkels gezellige cafés en restaurantjes. Personal favorites zijn Take 5 minutes in Paris, een goede soep als lunch in de binnentuin, Chez Fred, voor de Vlaamse pot, en Dansing Chocola, een fijn café voor een lunch of avondhap met een gezellig terras dat ’s avonds verlicht is door kleurige lampjes. Ook bij St. Simonne op de Sint-Andriesplaats, het hart van de buurt, is het heerlijk zitten.

 

Sint-Jansvliet

Antwerp City Bike

Sint-Andriesplaats

Het Museum Plantin-Moretus is het originele woonhuis en drukkerij uit de 16de eeuw van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus met een mooie binnentuin die gratis toegankelijk is. Het museum is gelegen aan de Vrijdagmarkt. Een verkeersluw pleintje met restaurantjes, volkscafés, wijnbars en tweedehandswinkeltjes. Op vrijdagochtend is hier een veiling van meubels en andere spullen die bij opbod worden verkocht.

Gallerie De Zwarte Panter ligt om de hoek van het museum, aan het begin van de Hoogstraat. De galerie is gevestigd in het voormalig Sint-Julianus gasthuis (1303) en toont hedendaagse figuratieve kunst uit Antwerpen en heeft een pittoreske binnenplaats.

Vandaaruit is het kort stappen naar het Muntplein, een rustige mijmerplek met twee terrassen voor een heerlijke lunch of diner. Aanraders Camino en het om de hoek gelegen Mico & Jon. Vergeet zeker het nabijgelegen Native niet voor een (h)eerlijke bio hap (ook ontbijt).

 

Vrijdagmarkt

Gallerie De Zwarte Panter

Den Botaniek

Een oase van rust in een drukke stad is ook te vinden in Den Botaniek, een plantentuin in het stadscentrum op een kwartiertje lopen van The Big Sleep.

Op verschillende punten in Antwerpen zijn handige fietsstations te vinden en ook elektrische steps staan wijdverspreid. Pak een fiets en rijd richting ’t Eilandje. Een oud havengebied omgeven door water. De haven is nu meer in het noorden geconcentreerd maar het oude havengevoel heerst door de aanwezigheid van kades, pakhuizen en kasseien nog steeds.

Het MAS is het grootste museum van Antwerpen en focust op het rijke verleden van de stad, de haven en de Schelde. De wandelboulevard en het panorama, van waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt, zijn gratis toegankelijk. Koop tegenover het MAS bij Dellafaille een koffiekoek en een koffie-to-go en fiets daarna verder richting het Red Star Line Museum. Vanaf deze plek emigreerden miljoenen mensen op de stoomschepen van de Red Star Line naar Amerika.

Het Havenhuis markeert het startpunt van het havengebied. Het gebouw is een ‘love it or hate it.’ Een bezoek, individueel of met een groep, is mogelijk. Aanrader is het monumentale Pomphuis, een heerlijke plek voor een lunch of een diner.

 

MAS

Red Star Line Museum

het Havenhuis

Bar Paniek aan het Kattendijkdok heeft een zalig terras. Om de hoek in de Indiestraat ligt de Antwerpse Brouw Compagnie dat het Seef bier brouwt, een historisch streekbier dat sinds 2012 weer opnieuw gebrouwen en verkocht wordt.

In dezelfde contreien ligt Park Spoor Noord, een groen park aangelegd op een oud spoorwegemplacement. De aanwezigheid van de waterspeeltuin maakt het een populaire plek voor kinderen met ouders die kunnen aanschuiven op het zomerterras of op het terras van Gä Nord.

Een andere brouwerij is De Koninck. Een Koninck drink je uit een ‘bolleke’, maar als je een ‘bolleke’ bestelt begrijpen ze hier ook wat je bedoelt. De brouwerij ligt aan de Mechelsesteenweg. Tegenover de brouwerij liggen het Albertpark en het Harmoniepark, gebaseerd op een 19de eeuws landschapspark met een grote speeltuin. In de orangerie van het nieuwe stadsloket zit Nives met terras om de kinderen in het oog te houden.

Loop vanaf de Grote Markt eens door de Wijngaardstraat, een oude geplaveide straat die uitkomt op het Hendrik Conscienceplein, een intiem plein met de Carolus-Borromeus als middelpunt. Het merendeel van de gebouwen rondom stamt uit de 17de en zijn met veel pracht en praal versierd.

 

Park Spoor Noord

Zoo

Wijngaardstraat

Sinds 2019 is de Handelsbeurs na een grondige renovatie weer in ere hersteld en het gelijkvloers is publiek toegankelijk. Even verderop, in een zijstraat van de Meir, is het Rubenshuis, het voormalig huis en atelier van de kunstenaar Peter Paul Rubens. Op wandelafstand, of pak een stadsfiets, verwijdert van zijn huis is in de Sint-Jacobskerk het graf van Rubens te bewonderen. Het treinstation, één van de mooiste ter wereld, met een 75m hoge koepel en de dierentuin, één van de oudste van Europa, liggen hier niet ver vandaan.

 

de Handelsbeurs

Dageraadplaats

Onze voetschraper

Op een kwartiertje fietsen van The Big Sleep ligt de Dageraadplaats, eén van de gezelligste pleinen gelegen in de wijk Zurenborg en een goedbewaard geheim voor toeristen. Omringd door restaurantjes en cafés wordt het plein ‘s avonds verlicht door duizenden lampjes. De Cogels-Osylei, ook in Zurenborg, is een aaneenschakeling van eclectische neostijlen die tesamen toch een geheel vormen. Die verscheidenheid aan verschillende architectonische stijlen is nergens anders te vinden in Europa.

Van december tot januari verandert Antwerpen in een winterwonderland met een mooi verlichte stad, de ijsbaan en winterbars op de Kerstmarkt tijdens de Winter van Antwerpen. In de maanden juli en augustus vindt de Zomer van Antwerpen plaats, een stads- en cultuurfestival met concerten, theater, films en zomerbars. Check onze social media voor alle ins and outs.

The Big Sleep heeft een voetschraper naast de deur. Je vindt ze vaak terug aan huizen van 100 jaar geleden. Een voetschraper is eigenlijk een deurmat avant la lettre. Kunstenares Elke Lemmens bouwde unieke mini-taferelen in deze voetschrapers en gaf ze zo een nieuw leven. Iedere voetschraper geeft een inkijk in het leven en de gedachten van de 45 gezinnen die meededen.

The Big Sleep heeft als miniatuur een wereldbol, onlangs voorzien van een QR-code die ons verhaal tot leven brengt. Inmiddels is er een audiowandeling langs al de 45 verwonderende voetschrapers.

Op gebied van kunst en cultuur is er een heel gevarieerd aanbod. Smaken van over heel de wereld zijn er in ’t Stad te proeven. Het bovengenoemde is daarom slechts een suggestie aan te passen aan ieders wensen.